Η ηλεκτρονική Ανάρτηση για την Π.Ε. Ηλείας αρχίζει στις 28/06/2023 και ολοκληρώνεται στις 28/08/2023 30/10/2023 (κατόπιν παράτασης) για τους κατοίκους εσωτερικού και την ίδια ημερομηνία για τους κατοίκους εξωτερικού και αφορά σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας έως τις 12/02/2023.

Για να διενεργήσετε τον συγκεκριμένο έλεγχο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και ειδικότερα στον σύνδεσμο:

https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/anartisi-aitiseis-diorthosis-ekdosi-pistopoiitikoy-ktimatografoymenoy-akinitoy

Κάνοντας χρήση των μοναδικών κωδικών ασφαλείας taxisnet και επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό Νομός/ΟΤΑ, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που σας αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων ώστε να λάβετε (με τη μορφή των αρχείων ΑΚΠ και ΑΚΔ) το αποτέλεσμα της επεξεργασίας της δήλωσής σας.

Για μια βήμα προς βήμα καθοδήγηση λήψης του κτηματολογικού αποσπάσματος, πατήστε εδώ.

Πριν την ανωτέρω διαδικασία θα πρέπει να προβείτε στην επικαιροποίηση των προσωπικών σας στοιχείων μέσω του συνδέσμου

https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/epikairopoiisi-stoiheion-epikoinonias

κάνοντας χρήση των μοναδικών κωδικών ασφαλείας taxisnet, προκειμένου να ενημερώσετε για τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν επέλθει στα προσωπικά σας στοιχεία καθώς και στα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Για μια βήμα προς βήμα καθοδήγηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας επικαιροποίησης των προσωπικών σας στοιχείων, πατήστε εδώ.

Το αρχείο ΑΚΠ αποτελεί το απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα και περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα στοιχεία των τίτλων, του είδους και του ποσοστού δικαιώματος, τα στοιχεία των συνιδιοκτητών και των πιθανών βαρών και διεκδικήσεων.

Το αρχείο ΑΚΔ αποτελεί το απόσπασμα του κτηματολογικού διαγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει απόσπασμα αεροφωτογραφίας της περιοχής και στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου, ενώ προσδιορίζεται το εμβαδόν του, η «αποδεκτή απόκλιση» και οι συν/νες των κορυφών του. Οδηγίες για τον έλεγχό του θα βρείτε εδώ.

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία αυτά, δεν απαιτείται να προβείτε σε καμία άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης εντός της ανωτέρω προθεσμίας, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο:

https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/anartisi-aitiseis-diorthosis-ekdosi-pistopoiitikoy-ktimatografoymenoy-akinitoy

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό, η Αίτηση Διόρθωσης μπορεί να κατατεθεί στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας (Ρήγα Φεραίου 113 - πάροδος Forum, 27131, Πύργος) αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

Σημειώνεται ότι υποβάλεται μία Αίτηση Διόρθωσης ανά κωδικό ιδιοκτησίας με πάγιο τέλος 5€.

Εκτός της Αίτησης Διόρθωσης, εφόσον διαπιστώσετε κάποιο προφανές σφάλμα (πχ κάποιο αναριθμητισμό) μπορείτε να υποβάλετε ατελώς Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος μέχρι τις 13 Ιουνίου 2024 μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και συγκεκριμένα στον ανωτέρω σύνδεσμο.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό, μπορείτε να την καταθέσετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας (Ρήγα Φεραίου 113 - πάροδος Forum, 27131, Πύργος) αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

Αναφορικά με τα ραντεβού, η οριστικοποίηση θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του Αναδόχου πατώντας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της Ανάρτησης μπορείτε να κατευθυνθείτε στο τμήμα ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ πατώντας εδώ ή αν δεν βρείτε απάντηση στο ερώτημά σας μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηλείας (τηλ. 26211 21363) ή ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γραφείου Κτηματογράφησης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή προσωποποιημένων πληροφοριών αποτελεί η υποχρεωτική γνωστοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου, του αριθμού πρωτοκόλλου δήλωσης ή του κωδικού ιδιοκτησίας καθώς και κάποιων επιπλέον στοιχείων ώστε να ταυτοποιείται με ασφάλεια ότι ο ενδιαφερόμενος είναι και ο δικαιούχος.

Σε ότι αφορά στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:

  • η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης ιδιοκτησίας δεν ισχύει για πάντα, αλλά παύει να ισχύει μετά τις 13 Ιουνίου 2024,
  • κατά τη διάρκεια της Ανάρτησης, δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας με αιτία κτήσης την έκτακτη χρησικτησία σε ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη. Αντίθετα, υποβάλλεται Αίτηση Διόρθωσης με απαραίτητη προϋπόθεση την επίδοσή της στο Ελληνικό Δημόσιο (άρθρο 2 παρ. 9 Ν. 2308/1995), θέτοντας, εν δυνάμει, το Ελληνικό Δημόσιο σε θέση αντιδίκου,
  • μετά το πέρας της Ανάρτησης, μπορεί να υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας με αιτία κτήσης την έκτακτη χρησικτησία σε ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη αλλά θα τύχει επεξεργασίας μόνο εφόσον επιδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο,
  • απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη νέων πράξεων αποτελεί η έκδοση Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ) και η επισύναψη αυτού στον προς μεταγραφή τίτλο. Το κόστος έκδοσής του ανέρχεται στα 5€ και εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά κάνοντας χρήση των μοναδικών κωδικών ασφαλείας taxisnet μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στον σύνδεσμο: https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/anartisi-aitiseis-diorthosis-ekdosi-pistopoiitikoy-ktimatografoymenoy-akinitoy