Η ηλεκτρονική Προανάρτηση για την Π.Ε. Ηλείας αρχίζει στις 21/12/2021 και ολοκληρώνεται στις 03/02/2021 και αφορά σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας έως τις 04/07/2021.

Είναι μια προσωποποιημένη διαδικασία υπό την έννοια ότι μπορείτε να δείτε και να ελέγξετε τις καταχωρήσεις του Κτηματολογίου οι οποίες αφορούν ΜΟΝΟ στις δικές σας ιδιοκτησίες.

Για να διενεργήσετε τον συγκεκριμένο έλεγχο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και ειδικότερα στον σύνδεσμο https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/proanartisi, κάνοντας χρήση των μοναδικών κωδικών ασφαλείας taxisnet και επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό Νομός/ΟΤΑ, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που σας αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων ώστε να λάβετε (με τη μορφή των αρχείων ΑΚΠ και ΑΚΔ) το αποτέλεσμα της επεξεργασίας της δήλωσής σας.

Για μια βήμα προς βήμα καθοδήγηση λήψης του κτηματολογικού αποσπάσματος, πατήστε εδώ.

Πριν την ανωτέρω διαδικασία θα πρέπει να προβείτε στην επικαιροποίηση των προσωπικών σας στοιχείων μέσω του συνδέσμου https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/epikairopoiisi-stoiheion-epikoinonias κάνοντας χρήση των μοναδικών κωδικών ασφαλείας taxisnet προκειμένου να ενημερωθείτε για τυχόν μεταβολές που μπορεί να επέλθουν στην ιδιοκτησία σας κατά τη διενέργεια της Ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων, μετά το πέρας της οποίας θα καταστούν αυτά οριστικά.

Για μια βήμα προς βήμα καθοδήγηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας επικαιροποίησης των προσωπικών σας στοιχείων, πατήστε εδώ.

Το αρχείο ΑΚΠ αποτελεί το απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα και περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα στοιχεία των τίτλων, του είδους και του ποσοστού δικαιώματος, τα στοιχεία των συνιδιοκτητών και των πιθανών βαρών και διεκδικήσεων.

Το αρχείο ΑΚΔ αποτελεί το απόσπασμα του κτηματολογικού διαγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει απόσπασμα αεροφωτογραφίας της περιοχής και στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου, ενώ προσδιορίζεται το εμβαδόν του, η «αποδεκτή απόκλιση» και οι συν/νες των κορυφών του. Οδηγίες για τον έλεγχό του θα βρείτε εδώ.

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία αυτά, δεν απαιτείται να προβείτε σε καμία άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε ατελώς Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022, με αποστολή της Αίτησης με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της Αίτησης με email, μπορεί να κατατεθεί στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας (Ρήγα Φεραίου 113 - πάροδος Forum, 27131, Πύργος) αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του Αναδόχου πατώντας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της Προανάρτησης μπορείτε να κατευθυνθείτε στο τμήμα ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ πατώντας εδώ ή αν δεν βρείτε απάντηση στο ερώτημά σας μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηλείας (τηλ. 26211 21363) ή ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γραφείου Κτηματογράφησης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ειδικά σε ότι αφορά σε απορριφθέντα δικαιώματα «λόγω μη θεμελίωσης» ή «λόγω πρόκρισης αλλότριου» περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τέλος, σε ότι αφορά σε δηλώσεις ιδιοκτησίας με οικονομική εκκρεμότητα (μη εξόφληση παγίου τέλους κτηματογράφησης), μπορείτε να λάβετε το νέο έντυπο υπολογισμού παγίου τέλους εδώ.

Καθώς η διαδικασία της Προανάρτησης είναι προσωποποιημένη, πληροφορίες αναφορικά με τα δηλωθέντα δικαιώματα θα δίδονται ΜΟΝΟ σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. για το λόγο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποχρεωτική γνωστοποίηση, εκ μέρους του καλούντος, του ΑΦΜ του δικαιούχου και του αριθμού πρωτοκόλλου δήλωσης ή κωδικού ιδιοκτησίας καθώς και κάποιων επιπλέον στοιχείων ώστε να ταυτοποιείται με ασφάλεια ότι ο καλών είναι και ο δικαιούχος.

Εφόσον επιλεγεί η αποστολή email για την υποβολή της Αίτησης Επανεξέτασης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η Αίτηση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον αιτούντα και τα έγγραφα που τη συνοδεύουν (αυτά δηλαδή που θεμελιώνουν το αίτημα για την αιτούμενη διόρθωση) θα πρέπει να είναι σαρωμένα ώστε να είναι ευανάγνωστα. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να επισυνάπτονται, εφόσον αυτό είναι εφικτό (λόγω μεγέθους), σε ένα email. Σημειώνεται ότι, το κάθε email θα πρέπει να περιλαμβάνει μία Αίτηση Επανεξέτασης και όχι περισσότερες.