1. Πως ενημερώνομαι για την Προανάρτηση;

Η κτηματολογική βάση με τα στοιχεία της Προανάρτησης αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» https://www.ktimatologio.gr/el. Ο δικαιούχος, με χρήση κωδικών ασφαλείας taxisnet, έχει πρόσβαση στα στοιχεία που έχει δηλώσει ώστε να ελέγξει ότι έχουν καταχωρηθεί ορθά. Επισημαίνεται ότι στην Προανάρτηση δεν αποστέλλονται στους δικαιούχους κτηματολογικά αποσπάσματα.

2. Πώς μπορώ να δω το απόσπασμά μου με τα στοιχεία της Προανάρτησης;

Για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα με τα στοιχεία της Προανάρτησης επιλέγετε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/proanartisi. Επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό Νομός/ΟΤΑ, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που τον αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να λάβει (με τη μορφή των αρχείων ΑΚΠ και ΑΚΔ) το αποτέλεσμα της επεξεργασίας της δήλωσής του για να επαληθεύσει την ορθότητα των στοιχείων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του κτηματολογικού αποσπάσματος, είτε αφορούν στο πρόσωπο του δικαιούχου, είτε στο ακίνητο, είτε στο είδος και το ποσοστό του δικαιώματός σας, είτε στα στοιχεία των τίτλων, κλπ.

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία αυτά, δεν απαιτείται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

3. Τι περιλαμβάνει το απόσπασμα της Προανάρτησης;

Περιλαμβάνει το Απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα (ΑΚΠ) με τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα στοιχεία των τίτλων, του είδους και του ποσοστού δικαιώματος, τα στοιχεία των συνιδιοκτητών και των πιθανών βαρών και διεκδικήσεων, καθώς και το Απόσπασμα του Κτηματολογικού Διαγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει απόσπασμα αεροφωτογραφίας της περιοχής και στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου, ενώ προσδιορίζεται το εμβαδόν του, η «αποδεκτή απόκλιση» και οι συν/νες των κορυφών του.

4. Πόσο διαρκεί η Προανάρτηση;

Η Προανάρτηση διαρκεί σαράντα πέντε (45) ημέρες για όλους, κατοίκους εσωτερικού & εξωτερικού.

5. Γιατί δεν μπορώ να κάνω λήψη του Απποσπάσματος Κτηματολογικού Πίνακα και Διαγράμματος ενώ τα βλέπω στην λίστα με τα ακίνητα;

Εάν δεν έχετε εξοφλήσει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης, δεν μπορείτε να κάνετε λήψη του Αποσπάσματος Κτηματολογικού Πίνακα και Διαγράμματος. Εφόσον εξοφληθεί η οφειλή, θα μπορέσετε άμεσα να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία της Προανάρτησης, ώστε να ελέγξετε την ορθότητα τους.

6. Μπορώ να εξοφλήσω το πάγιο τέλος κτηματογράφησης με το έντυπο πληρωμής που είχα λάβει όταν υπέβαλα την δήλωση μου;

Όχι, απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου οφειλής για την δήλωση σας, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην κατωτέρω ερώτηση.

7. Πώς μπορώ να πάρω το νέο έντυπο οφειλής για να εξοφλήσω το πάγιο τέλος κτηματογράφησης;

Μπορείτε να μεταβείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktima2016.gr/index.php/proanartisi-p-e-hleias, να επιλέξετε την καρτέλα «Έλεγχος Δηλώσεων με οφειλή τέλους» και στο νέο παράθυρο να καταχωρείσετε τον ΑΦΜ σας και τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσής σας. Στην συνέχεια μπορείτε να κάνετε λήψη του εντύπου οφειλής και να προβείτε στην εξόφληση αυτού. Δεν απαιτείται η παρουσία σας στο Γραφείο Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής.

8. Τι πρέπει να κάνω αν δεν συμφωνώ με τα στοιχεία της Προανάρτησης;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων, εντός προθεσμίας 45 ημερών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης.

9. Που μπορώ να βρω το έντυπο της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων;

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Αναδόχου στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktima2016.gr/index.php/proanartisi-p-e-hleias επιλέγοντας την καρτέλα «Οδηγίες - Έντυπα» και στην ιστοσελίδα του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» στην διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/el/page/ktimatografisi/entypa

10. Πώς μπορώ να υποβάλλω Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων, να υπογράψετε και να σαρώσετε την Αίτηση και να την στείλετε με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της Αίτησης με email, μπορεί να κατατεθεί στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας (Ρήγα Φεραίου 113 - πάροδος Forum, 27131, Πύργος) αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

11. Πόσο κοστίζει η υποβολή μιας Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων;

Η υποβολή Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων είναι ατελώς.

12. Πόσες Αιτήσεις Επανεξέτασης πρέπει να υποβάλλω για περισσότερα του ενός ακίνητα;

Απαιτείται η υποβολή μιας Αίτησης για κάθε ακίνητο και για κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά.

13. Μπορώ στο ίδιο email να επισυνάψω περισσότερες της μίας Αιτήσεις Επανεξέτασης;

Όχι, κάθε email αφορά μια και μόνο Αίτηση Επανεξέτασης μαζί με τα επισυναπτόμενα έγγραφα που την αφορούν. Το αποδεικτικό υποβολής της Αίτησης θα σας αποσταλεί ως απάντηση στο συγκεκριμένο email.

14. Τι στοιχεία πρέπει να επισυνάψω μαζί με την Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων;

Μαζί με την αίτηση επισυνάπτετε έγγραφα με τα οποία τεκμηριώνεται η αιτούμενη διόρθωση. Εφόσον η διόρθωση που ζητάτε προκύπτει από έγγραφα που έχετε ήδη υποβάλλει με την δήλωση σας, τότε δεν χρειάζεται να επισυνάψετε τίποτα άλλο στην Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή απλά αναφέρετε τα συγκεκριμένα έγγραφα στην Αίτηση σας.

15. Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ηλείας;

Η οριστικοποίηση ραντεβού αφορά ΜΟΝΟ στην υποβολή της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Για να κλείσετε ραντεβού θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή του Αναδόχου, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.ktima2016.gr/index.php και ονομάζεται «Ραντεβού Προανάρτησης Π.Ε. Ηλείας». Μέσω της εφαρμογής αυτής, δηλώνοντας τον ΑΦΜ και τον κωδικό ιδιοκτησίας για τον οποίο επιθυμείτε να υποβάλετε την Αίτηση, μπορείτε να οριστικοποιήσετε το ραντεβού με το Γραφείο Κτηματογράφησης. Αναλυτικές οδηγίες χρήσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Αναδόχου.

16. Έχω υποβάλει δήλωση για το ακίνητό μου και δεν βλέπω τα στοιχεία του στην Προανάρτηση, τι πρέπει να κάνω;

Εάν δηλώσατε κάποιο ακίνητο και δεν βλέπετε τα στοιχεία του στην Προανάρτηση, αυτό σημαίνει ότι κατά την επεξεργασία των στοιχείων της κτηματογράφησης, το δικαίωμά σας απορρίφθηκε διότι

α) είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του ακινήτου,

β) είτε τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν ήταν επαρκή για να θεμελιώσουν το δικαίωμα σας,

γ) είτε προκρίθηκε δικαίωμα άλλου δικαιούχου έναντι του δικού σας.

Εφόσον σας γίνει γνωστός ο λόγος της απόρριψης του δικαιώματός σας, μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που να αίρουν τον λόγο απόρριψης.

17. Πώς μπορώ να ενημερωθώ για τα απορριφθέντα δικαιώματα;

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/proanartisi που θα εισέλθετε στα στοιχεία της Προανάρτησης, θα βρείτε και μια καρτέλα με ονομασία «Απορριφθέντα», η οποία περιλαμβάνει μια λίστα με τα απορριφθέντα δικαιώματα σας και εμφανίζεται ένα κείμενο με την περιγραφή της αιτίας απόρριψης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μεταβείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktima2016.gr/index.php/proanartisi-p-e-hleias/aporrifthenta-dikaiomata στην ιστοσελίδα του Αναδόχου προκειμένου να λάβετε σύντομη περιγραφή για τον λόγο απόρριψης. Αν το δικαίωμά σας δεν εμφανίζεται στον ανωτέρω σύνδεσμο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηλείας (τηλ. 26211 21363) ή να στείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

18. Στα στοιχεία των συνιδιοκτητών εμφανίζεται άγνωστος ιδιοκτήτης, τι πρέπει να κάνω;

Εάν στα στοιχεία των συνιδιοκτητών εμφανίζεται ποσοστό αγνώστου ιδιοκτήτη, βεβαιωθείτε καταρχήν ότι έχετε καταχωριστεί με το ορθό ποσοστό κυριότητας που σας αναλογεί, σύμφωνα με όλους τους τίτλους κτήσης που έχετε. Εφόσον το ποσοστό αυτό δεν ανήκει κατά κυριότητα σε εσάς τότε ανήκει σε κάποιο συνιδιοκτήτη που δεν έχει υποβάλει δήλωση και καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε ώστε να υποβάλει δήλωση και να διαγραφεί ο άγνωστος ιδιοκτήτης.

19. ‘Έχω υποβάλει δήλωση κτηματολογίου πρόσφατα και δεν βρίσκω στα στοιχεία της Προανάρτησης τα ακίνητα μου;

Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση έχουν συμπεριληφθεί τα δικαιώματα όσων δήλωσαν μέχρι την ημερομηνία 04/07/2021. Για όσους υπέβαλαν δήλωση μετά από αυτή την ημερομηνία, τα δικαιώματα τους θα συμπεριληφθούν στα στοιχεία της Ανάρτησης.

20. Στο απόσπασμα της Προανάρτησης αναφέρεται ότι εκκρεμεί το πιστοποιητικό μεταγραφής. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να προσκομίσετε αντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής με Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων ή με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων. Αν δεν το έχετε, θα πρέπει να το λάβετε από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Η προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής δεν υπόκειται στην προθεσμία των 45 ημερών της Προανάρτησης και μπορείτε να το προσκομίσετε και μετά το πέρας αυτής, έως το τέλος της κτηματογράφησης με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων.

21. Το ακίνητο μου δεν έχει εντοπιστεί ή έχει εντοπιστεί σε λάθος θέση, τι πρέπει να κάνω;

Τα στοιχεία που υποβάλατε με την αρχική σας δήλωση δεν κρίθηκαν επαρκή για τον ακριβή εντοπισμό ή την οριοθέτηση του ακινήτου σας. Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον στοιχείων και κατά προτίμηση η προσκόμιση εξαρτημένου σε ΕΓΣΑ ’87 τοπογραφικού διαγράμματος.

22. Στο απόσπασμα της Προανάρτησης αναφέρεται ότι υπάρχει υποθήκη, οποία έχει εξαλειφθεί. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να προσκομιστεί η πράξη εξάλειψης και το πιστοποιητικό εγγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Η κατάθεση των σχετικών εγγράφων δεν υπόκειται στην προθεσμία των 45 ημερών της Προανάρτησης, γίνεται με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων και μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της κτηματογράφησης.

23. Στο απόσπασμα της Προανάρτησης αναγράφεται ότι έχω ψιλή κυριότητα, ενώ έχω αποκτήσει πλήρη κυριότητα. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του επικαρπωτή ή συμβολαιογραφικό έγγραφο παραίτησης από την επικαρπία, ώστε να τραπεί η ψιλή κυριότητα σε πλήρη και να διαγραφεί το δικαίωμα του επικαρπωτή. Η κατάθεση των σχετικών εγγράφων δεν υπόκειται στην προθεσμία των 45 ημερών της Προανάρτησης, γίνεται με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων και μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της κτηματογράφησης.

24. Στο απόσπασμά μου δε φαίνονται τα πιστοποιητικά κληρονομιάς που έχω καταθέσει παρά μόνο μία παρατήρηση ότι δεν έχει προσκομιστεί συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, τι πρέπει να κάνω για να εμφανίζονται;

Εφόσον, το ποσοστό του δικαιώματός σας είναι ορθό καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του ακινήτου σας, δεν απαιτείται να προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Τα πιστοποιητικά κληρονομιάς δεν εμφανίζονται στο Απόσπασμα του Πίνακα, παρά μόνο η συγκεκριμένη παρατήρηση, μέχρι να προβείτε σε συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς.

25. Στο απόσπασμά μου δε φαίνονται τα έγγραφα χρησικτησίας που έχω καταθέσει παρά μόνο η παρατήρηση «Χρησικτησία – Προσκομίστηκαν αποδεικτικά έγγραφα άσκησης νομής επί εικοσαετία», τι πρέπει να κάνω για να εμφανίζονται;

Εφόσον, το ποσοστό του δικαιώματός σας είναι ορθό καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του ακινήτου σας, δεν απαιτείται να προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Τα έγγραφα χρησικτησίας δεν εμφανίζονται στο Απόσπασμα του Πίνακα, παρά μόνο η συγκεκριμένη παρατήρηση.

26. Στο απόσπασμά μου φαίνονται τα παλιά στοιχεία της ταυτότητάς μου ενώ έχω κάνει επικαιροποίηση στοιχείων, τι πρέπει να κάνω για να εμφανίζονται;

Δεν χρειάζεται να προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια, τα στοιχεία σας θα διορθωθούν σε επόμενο στάδιο της κτηματογράφησης και θα τα δείτε ενημερωμένα στη διαδικασία της Ανάρτησης των Κτηματολογικών Στοιχείων.

27. Δεν διαπίστωσα κανένα σφάλμα στα στοιχεία της Προανάρτησης που με αφορούν. Πρέπει να προβώ σε άλλη ενέργεια;

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία της Προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

28. Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών ασφαλείας taxisnet, αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική Προανάρτηση στην διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/proanartisi.

Εναλλακτικά μπορείτε να ελέγξετε αν εκδίδεται αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στην διεύθυνση https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/ektyposi-apodeiktikoy-ypobolis-dilosis.

Τέλος, εφόσον οι προηγούμενες προσπάθειές σας δεν ευδοκιμήσουν, μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του Γραφείου Κτηματογράφησης Π.Ε. Ηλείας (τηλ. 26211 21363).

29. Δεν έχω υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τι πρέπει να κάνω;

Καταρχήν, η διαδικασία της Προανάρτησης δεν σας αφορά.

Παρόλα αυτά, έχετε ακόμη τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας και σας προτρέπουμε έντονα να το κάνετε ώστε και να συμπεριληφθούν στην επόμενη - και τελευταία - διαδικασία δημοσιότητας και ελέγχου, την Ανάρτηση, πριν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην περιοχή.

Η δήλωση ιδιοκτησίας μπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

Επίσης, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά, αγορά, κλπ) υποχρεούται εκ του Νόμου να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, ανεξάρτητα από το αν το δικαίωμα αυτό έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Υπενθυμίζουμε ότι, η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι από το Νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

Οι συνέπειες από τη μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και συγκεκριμένα κλιμακώνονται ως εξής:

  • Απαγόρευση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας επί του ακινήτου και έκδοσης οικοδομικής άδειας
  • Αδυναμία ενημέρωσης και ελέγχου της ακίνητης περιουσίας για περιπτώσεις διεκδικήσεων και καταπατήσεων
  • Επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες δηλώσεις το οποίο συναρτάται με το χρόνο καθυστέρησης
  • Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης
  • Απώλεια της ακίνητης περιουσίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 7 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου

Σε ότι αφορά στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:

  • η δυνατότητα υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας – ακόμη και εκπρόθεσμης – δεν ισχύει για πάντα, αλλά παύει να ισχύει μετά τη λήξη της Ανάρτησης, κατόπιν έκδοσης σχετικής Υπουργικής απόφασης.
  • δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας με αιτία κτήσης την έκτακτη χρησικτησία μετά την ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης. Αντίθετα, υποβάλλεται ένσταση με απαραίτητη προϋπόθεση την επίδοσή της στο Ελληνικό Δημόσιο (άρθρο 1 παρ. 5 Νόμου 3481/2006), θέτοντας, εν δυνάμει, το Ελληνικό Δημόσιο σε θέση αντιδίκου.

Αν κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίσει να δηλώσει το ακίνητό του μετά τις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, τότε, ανάλογα την περίπτωση, απαιτείται είτε Αίτηση Διόρθωσης η οποία υποβάλετε στον Προϊστάμενου του Κτηματολογικού Γραφείου, εφόσον υπάρχει συναίνεση από το Ελληνικό Δημόσιο (διοικητική διαδικασία), είτε με την έγερση αγωγής κατά των αρχικών εγγραφών (δικαστική διαδικασία), με το ανάλογο κόστος.

Το ανωτέρω κόστος αφορά σε ένα ακίνητο. Αν κάποιος έχει περισσότερα ακίνητα, τότε το κόστος πολλαπλασιάζεται αντίστοιχα.

30. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση διαπίστωσα ότι έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου και αντί για 8327 που είναι το ορθό, έχει αναγραφεί 8237. Πρέπει να υποβάλλω ξανά το συμβόλαιο;

Εφόσον με τη δήλωσή σας είχατε προσκομίσει το ανωτέρω συμβόλαιο, δεν απαιτείται να το επανυποβάλετε. Αρκεί η συμπλήρωση της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων στην οποία θα περιγράψετε το ανωτέρω πρόδηλο σφάλμα που διαπιστώσατε.

31. Έχω αλλάξει ταυτότητα. Τι κάνω;

Περιγράφετε στην Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων τη διόρθωση, και επισυνάπτετε το αντίγραφο της νέας ταυτότητας.

Αφού υπογράψετε και σαρώσετε το συμπληρωμένο έντυπο της αίτησης και σε ξεχωριστό αρχείο την νέα ταυτότητα, μπορείτε να τα αποστείλετε με email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

32. Διαπιστώνω σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας μου διότι είχα υποβάλλει δήλωση, αλλά εν τω μεταξύ έχει γίνει τροποποίηση της σύστασης και έχουν αλλάξει τα ποσοστά συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας μου. Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο της τροποποίησης της σύστασης και του πιστοποιητικού μεταγραφής αυτής, τα σαρώνετε σε ξεχωριστά αρχεία και στη συνέχεια μπορείτε να τα αποστείλετε με email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

33. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση εμφανίζεται ποσοστό δικαιώματος πλήρους κυριότητας 75%, αλλά εν τω μεταξύ απέκτησα και το υπόλοιπο 25% από κληρονομιά . Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν έχετε ήδη κάνει δήλωση για το 25% του δικαιώματος σας, πρέπει να υποβάλετε νέα δήλωση για το 25% που αποκτήσατε με κληρονομιά. Πληροφορίες σχετικά με την υποβολή δήλωσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φορέα https://www.ktimatologio.gr/el καθώς και στην ιστοσελίδα του Αναδόχου https://www.ktima2016.gr/index.php.

Αν είχατε κάνει δήλωση και για το 25%, αλλά δεν εμφανίζεται ορθά το ποσοστό δικαιώματος σας στην Προανάρτηση, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε εντός της προθεσμίας της Προανάρτησης με το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης για να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

34. Μπορεί να καταθέσει την Αίτηση Επανεξέτασης μου κάποιος άλλος, π.χ. συγγενής, τρίτος κλπ;

Βεβαίως. Η Αίτηση Επανεξέτασης όμως θα πρέπει να έχει την υπογραφή σας. Στην περίπτωση που έχετε απλώς αναθέσει σε άλλο πρόσωπο να καταθέσει για λογαριασμό σας την αίτησή σας, δεν πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του στο έντυπο της Αίτησης. Αρκεί κατά την υποβολή της το πρόσωπο αυτό να φέρει μαζί του μια απλή δική σας εξουσιοδότηση, χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής σας.

35. Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης;

Το κλείσιμο ραντεβού πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής οριστικοποίησης ραντεβού στην ιστοσελίδα του Αναδόχου, είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (τηλ. 26211 21363). Συστήνεται, όταν το δικαίωμά σας έχει απορριφθεί, να επισκεφθείτε πρώτα την εφαρμογή ελέγχου των απορριφθέντων δικαιωμάτων στην ιστοσελίδα του Αναδόχου προκειμένου να δείτε πληροφορίες και να λάβετε σύντομη περιγραφή για τον λόγο απόρριψης.

36. Πώς συμπληρώνω τα πεδία της αίτησης;

Η Αίτηση είναι πολύ απλή στην συμπλήρωσή της. Το σημαντικότερο είναι να συμπληρωθούν σωστά οι κωδικοί ιδιοκτησίας, ο ΚΑΕΚ και ο Α.Π. Δήλωσης. Για κάθε δικαίωμα επί ιδιοκτησίας κατατίθεται χωριστή Αίτηση Επανεξέτασης. Στη συνέχεια συμπληρώνονται τα στοιχεία προσώπου και οι λόγοι στους οποίους αφορά η αιτούμενη διόρθωση. Στην κάτω πλευρά του εντύπου υπάρχουν κενές γραμμές στις οποίες μπορεί να γραφεί ένα σύντομο υπόμνημα με την περιγραφή του αιτήματος. Όσο πιο ακριβής είναι η περιγραφή του αιτήματος τόσο πιο πιθανή είναι η εφαρμογή των αντίστοιχων διορθώσεων όπου απαιτούνται. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσκομιστούν τα ορθά έγγραφα που να τεκμηριώνουν το αίτημα και να μπορούν να οδηγήσουν στη διόρθωση της εσφαλμένης εγγραφής. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Αναδόχου επιλέγοντας την καρτέλα «Οδηγίες - Έντυπα».

37. Είμαστε πολλοί συνδικαιούχοι και έχουν κάνει κάποιοι Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων Προανάρτησης, θα πρέπει να κάνω και εγώ;

Εφόσον συμφωνείτε με το περιεχόμενο της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων κάποιου άλλου συνδικαιούχου, αρκεί να την συνυπογράψετε με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής ή να προσκομίσετε υπεύθυνη δήλωση για την συναίνεσή σας με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

38. Πού θα εκδικασθεί η αίτησή μου; Θα πάει σε Επιτροπή;

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας της αίτησής σας θα τα πληροφορηθείτε στην Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων. Τότε εφόσον εξακολουθείτε να έχετε αντιρρήσεις θα έχετε δικαίωμα υποβολής νέας Αίτησης Διόρθωσης. Στο στάδιο της Προανάρτησης δεν προβλέπεται η λειτουργία επιτροπών εκδίκασης, αλλά ο Ανάδοχος είναι αυτός που κρίνει αν μια Αίτηση πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι.

39. Πότε θα έχω απάντηση για την εξέλιξη της αίτησής μου;

Για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα λάβετε γνώση κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης.

40. Μπορώ να φέρω τα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να μου φτιάξουν την Αίτηση εκεί;

Το προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης απαγορεύεται να συμπληρώνει Αιτήσεις δικαιούχων, παρόλα αυτά θα είναι διαθέσιμο να σας βοηθήσει σε ότι χρειαστείτε για τη συμπλήρωση της Αίτησης. Η συγκεκριμένη Αίτηση είναι απλή και μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα από εσάς αρκεί να έχετε όλα τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας σας.